Gyakori kérdések

Mettől meddig tart a Rafting-szezon?

Április végétől október végéig. Áprilisban és májusban a hóolvadás és az esőzések miatt általában megduzzad a folyó, izgalmasabbak a hullámok. A nyár kisebb vízállást, szebb időt biztosít. Szeptember végétől ismét beköszönt az eső és a nappalok rövidülésével egyre hidegebb idő várható.

 

Kezdőként is részt lehet venni a túrákon?

Igen. Első evezőknek is és gyermekes családoknak is nagyon ajánljuk, hiszen képzett túravezetők gondoskodnak a biztonságról.

 

Mi a minimum korhatár?

Nincs erre vonatkozó hivatalos jogszabály, de a biztos úszástudás elengedhetetlen feltétele a túrán való részvételnek. Azt szoktuk mondani, hogy 10 éves kor alatt nem ajánlott de 14 éves kor alatt mindenképp szükséges a szülői felügyelet vagy egy beleegyező nyilatkozat.

 

Ki vehet részt vadvízi evezésen?

A biztos úszástudást leszámítva semmilyen előképzettség nem szükséges. Egyéb feltételek: Ha nem töltötted be a 14 éves kort, akkor szülői beleegyezés szükséges. Fizikai és pszichikai alkalmasság (a fogyatékkal élők sincsenek kizárva a túráról). Azonnali kizáró ok az alkohol és kábítószer befolyásoltsága.

 

Veszélyes sportnak számít a Rafting ? Milyen nehézségi fokok vannak ?

Az, hogy mennyire veszélyes elsősorban a folyószakaszok nehézségi szintjétől függ, amit hivatalosan I-től VI-ig terjedő White Water (WW) skálán, vagyis vadvízi skálán mérnek. A Salza folyón vannak jó hullámok, izgalmas zúgók, kiálló sziklák és lélegzetelállító kanyonok. Összességében a Salza biztonságos folyónak mondható.

Vadvízi nehézségi fokok:

WW I: Könnyű. Egyenletes sodrású és hullámzású, egyszerű, nyitott folyókanyarulatokkal, könnyen kikerülhető akadályok, könnyen belátható útvonal.

WW II: Közepesen nehéz. Változó sodrású és hullámzású, kisebb hengerek, örvények, kisebb akadályok a sodrásban, kisebb lépcsők, összességében jól látható útvonal.

WW III: Nehéz – Magas, rendszertelen hullámok, hengerek, örvények, limányok, nagyobb akadályok a mederben, lépcsők, kisebb torlaszok a mederben, az áramlat a bokrok alatt halad át, az útvonal helyenként nehezen belátható.

WW IV: Nagyon nehéz – Magas, rendszertelen hullámok, nagy hengerek, örvények és akadályok a mederben, az útvonal belátását akadályozó torlaszok, az útvonal helyenként nem belátható, parti felderítés szükséges.

WW V: Különösen nehéz – A meder extrém esése nagy vízhozam mellett, magas hengerek és lépcsők, az útvonal belátását akadályozó, szűk, nehézen átjárható torlaszok, vízesések, a parti felderítés elengedhetetlen.

WW VI: Járhatatlan vadvíz – Általánosságban véve nem járható vadvíz. Előfordul, hogy bizonyos vízállásnál a VI-os fokozatú helyek járhatóvá válnak, de ez minden esetben nagyon balesetveszélyes.

 

Milyen felszerelésekkel fogok találkozni ?

A rafting felszerelés mentőmellényből, védősisakból, neoprén ruhából és cipőből, valamint rafting hajóból és evezőből áll.

Mentőmellény

A mentőmellény a legfontosabb felszerelés. Ez tart fenn a vízen. Csattjai segítségével kényelmes viseletté alakítható.

Bukósisak

A védősisak a mentőmellény mellett a második legfontosabb védőfelszerelés. Feladata, hogy védje a koponyát, a tarkót és a halántékot. Fontos, hogy stabilan illeszkedjen a fejre.A különböző méreteknek köszönhetően mindenki meg fogja találni a neki megfelelőt.

Védőruha

A neoprén ruha egy kb. 3-4 mm vastagságú, vízhatlan öltözet, amely véd a hideg víztől, az ütésektől és a zúzódásoktól.

Raft

Speciális anyagból készült, 4-12 személyes gumicsónak. Anyaga strapabíró, a csónak kifejezetten a sziklák közötti evezésre lett kifejlesztve. Irányítása tökéletes összhangot követel meg a benne ülőktől, éppen ezért igazán hatékony eszköze a csapatépítésnek is!

Evező

A lapát segíti az előrehaladást, az irányítást és segítséget tud nyújtani az egyensúly megtartásában.

 

Mit hozzak magammal egy rafting túrára?

Fürdőruhát, törülközőt, papucsot és egy nagyobb méretű nylon-zacskót, amibe túra után a felszereléseidet beteszed, hogy ne legyen vizes az autód. Valamint egy pólót, amit a vadvízi ruha alá felveszel ezzel megóvva a tested a gumiruha által okozandó „sérülésektől”.

Ha van olyan gyógyszer, amire útközben szükséged lehet (pl.: cukorbetegség esetén speciális étel vagy inhalátor), akkor az elrakjuk neked egy vízhatlan zsákba és a túra során bármikor hozzá tudsz férni.

A ruhaosztásra már kérjük, hogy fürdőruhában gyere, minden más felszerelést (neoprén ruha, neoprén cipő, védősisak, mentőmellény, lapát és hajó) mi biztosítunk. 

 

Félek, hogy beborulok ! Sokan borulnak?

A túrát úszással kezdjük. Ez számodra is megnyugtató érzés lesz, mert megtapasztalhatod, hogy a felszerelések segítségével milyen könnyű fennmaradni a vízen. Emellett az oktatás során kitérünk rá és megtanítjuk, hogy mi a teendő borulás alkalmával. Természetesen előfordulnak borulások, amelyek fokozzák az izgalmakat és utólagosan visszaidézve az eseményeket kifejezetten élményszámba mennek 🙂

 

Milyen hőmérsékletű a Salza folyó? Fogok-e fázni?

A Salza folyós átlagosan 7-10 fokos. Az általunk biztosított 3-4 mm vastag neoprén ruhák melegen tartanak. Úszás után szinte azonnal érezni fogod, hogy a tested és a ruha közé beszorult víz a test hőjét átvéve felmelegszik és melegen tart, tehát még rossz idő esetén sem fogsz fázni.

 

Esőben lehet raftingolni?

Természetesen lehet esőben is raftingolni, mi több, nagyon jó ha esik az eső, hiszen ilyenkor megemelkedi a víz szintje, ami még több izgalmas hullámot eredményez.

 

Hány kilométert evezünk?

Attól függően, hogy melyik túrát választod és hogy melyik szakaszon evezünk aznap, 10-15 kilométer hosszúságú túrára kell számítani, ami 2-5 óra időtartamot jelent.

 

Kell e kötnöm biztosítást vagy fedezi a TB?

A vadvízi evezést, azaz a raftingot nem támogatja a TB, mert biztosítás szempontjából veszélyes (extrém) sportnak számít. Ezért a válasz igen, kell biztosítást kötnöd, de ne ijedj, meg, mert sok biztosítónál egyben van a rafting kiterjesztés a baleseti csomaggal. Ezen a linken elérheted az általunk jónak tartott csomagot, ahol megkötheted a biztosítást magadnak és a családodnak.

 

Hogy találok oda itthonról (Palfauba)?

Az úticél, ahonnan a túrák indulnak: Saggrabben Camping, Palfau. A lenti térképen megtervezheted az útvonalad.